Od inkluzivnih identiteta ka inkluzivnim društvima:

Istraživanje kompleksnosti socijalnih identiteta na Zapadnom Balkanu

ALSAT-M TV

Photo ALSAT discussion

ALSAT-M TV, emisija “200”: Prezentacija projekta „Od inkluzivnih identiteta ka inkluzivnim društvima“

U utorak, 8. marta 2016, u okviru poznate emisije „200“ na nacionalnoj televiziji ALSAT M, diskutovana je aktuelna tema podizanja Krsta i Orla u glavnom gradu Makedonije koja je podstakla ponovne tenzije i još jednom ukazala na nedostatak uzajamnog među-etničkog poznavanja i jačanje predrasuda u regionu. Međutim, celokupna situacija je ukazala na još jedno važno pitanje: sekularizam, tj. nemešanje religije u državna pitanja. Na iznenađenje političara, reakcija ljudi na ovakav razvoj događaja je bila relativno hladna; oni su smatrali da se radi o čisto političkom pitanju, a ne pitanju u koje treba mešati snažna među-etnička osećanja.

Univerzitetski profesori Ali Pajaziti i Ana Fritzhand bili su gosti ove emisije u okviru koje su komentarisali navedena pitanja kroz prizmu rezultata RRPP istraživanja o socijalnim identitetima mladih u Makedoniji.

Pogledajte TV emisiju https://www.youtube.com/watch?v=7b4LG_B06pg&feature=youtu.be

 

             

 

Projekat je podržan u okviru Programa promocije regionalnih istraživanja na Zapadnom Balkanu (Regional Research Promotion Programme in the Western Balkans [RRPP]), koji sprovodi Univerzitet u Frajburgu zahvaljujući mandatu Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, Saveznog ministarstva spoljnih poslova.

Regional Research Promotion Programme in the Western Balkans