Од инкузивни идентитети на едно инкузивно општество:

Преглед на социјален составен идентитет кај младите на Западен Балкан

 

Алсат-М

Photo ALSAT discussion

„Алсат-М“, програма „200“: Презентација на проектот „ Од инкузивни идентитети на едно инкузивно општество“

Во вторникот, 8 март 2016 година, на националната телевизија „Алсат-М“ беше емитувана познатата програма „200“, каде што се зборуваше за прашањето на крстот и орелот во главниот град на Македонија, за тензиите кои на виделина повторно го изнесоа фактот за недостаток на взаемно познавање, и како последица,јакнење на предрасудите во општеството. Ситуацијата актуализираше уште една важна димензија, секуларизацијата, или немешањето на религијата во државата. Тоа што најмногу остави впечаток беше смирената реакција на луѓето кон случувањата, кои во овој контекст повеќе препознаа политика, отколку проблем кој треба да се манифестира со силни реакции меѓу етникумите.

За овие проблеми зборуваа универзитетските професори Али Пајазити и Ана Фрицханд, кои меѓу другото објавија и дел од податоците од гореневедениот проект поддржан од РРПП, и Зилке Маер-Вит од Граѓанскиот мировен форум.

Види ТВ програмата: https://www.youtube.com/watch?v=7b4LG_B06pg&feature=youtu.be

             

 

Проектот е поддржан во рамките на Програмата за промоција на регионалните студии во Западен Балкан (RRPP) кој се менаџира од Универзитетот на Фрибутрг, под покровителство на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), Федералниот оддел за надворешни работи  

Regional Research Promotion Programme in the Western Balkans