Informirani pristanak za popunjavanje upitnika o socijalnom identitetu

Hvala Vam puno na interesovanju da popunite ovaj upitnik!

Upitnik se sastoji od zadatka gdje se od Vas traži da odlučite da li različiti ljudi pripadaju Vašoj grupi ili ne. Pored toga, od Vas se traži da date nekoliko informacija o Vama (kao što su spol, nacionalnost i državljanstvo). Za popunjavanje upitnika je potrebno izdvojiti oko 5 minuta.

Sve informacije koje nam pružite će se tretirati strogo povjerljivo i biće korišćene samo u znanstvene svrhe. Upitnik je anoniman – od Vas se ne traži da bilo gdje ostavite podatke o svom imenu i prezimenu.

Na kraju upitnika dobićete kratku informativnu poruku o Vašem učinku u zadatku. Stoga je važno popuniti upitnik ozbiljno i iskreno kako biste dobili relevantne i smislene povratne informacije.

Učešće je dobrovoljno i možete prekinuti Vaše sudjelovanje u bilo koje vrijeme jednostavnim zatvaranjem prozora u kome se radi upitnik.

Slobodno nas kontaktirajte na info@sibyouth.org ako imate bilo kakvih pitanja u vezi ovog upitnika i studije.

Klikom na sljedeće polje označićete da ste pročitali ovaj tekst informiranog pristanka i da ste su se složili da sudjelujete.

Pročitao/la sam opis upitnika i uslove i spreman/a sam da nastavim.

Molimo Vas da kliknete na taster “Nastavi” kada budete spremni da započnete popunjavanje upitnika!

* Napomena: formulacija "građani Kosova" ne podrazumeva stav o državnom statusu Kosova.
Muški
Ženski

Sada ćemo Vam pokazati nekoliko kartica. Na svakoj kartici vidjet ćete sliku/figuru osjenčenog profila.

Vaš zadatak je da pogledate kartice i odgovorite tako što ćete kliknuti na izbor "MI" (E taster na tastaturi) ili "ONI" (I taster na tastaturi). Ako mislite da je osoba neko ko pripada Vašoj grupi, onda kliknite na izbor "MI" (E taster). S druge strane, ako mislite da osoba NE pripada Vašoj grupi onda kliknite na izbor "ONI" (I taster).

Da dobijete ideju kako kartice izgledaju, prvo ćemo Vam ih prezentovati u kratkom periodu tako da možete vidjeti primjere (znači, ne možete kliknuti na nijedan izbor). Nakon toga možete nastaviti sa odgovaranjem u idućoj sekciji.

Ove osobe i njihove karakteristike su preuzete (uz njihovo odobrenje) od Državnog statističkog ureda.

Napomena: formulacija "građani Kosova" ne podrazumeva stav o državnom statusu Kosova.

Sada kada imate ideju kako ove kartice izgledaju, Vaš zadatak je da pogledate identitetske kartice i odgovorite tako što ćete kliknuti na izbor "MI” (E taster na tastaturi) ili "ONI” (I taster na tastaturi).

Ako mislite da je ta osoba neko ko pripada Vašoj grupi, ili je MI, onda kliknite na izbor "MI" (E taster). S druge strane, ako mislite da ta osoba NE pripada Vašoj grupi, onda kliknite na izbor "ONI" (I taster).

Podsjećamo Vas da nema tačnih i netačnih odgovora. Ono što je bitno je da ocjenite identitetske kartice na osnovu onog ŠTO VI MISLITE I OSJEĆATE da li pripadaju. Također, nije bitno koliko kartica kliknete kao MI ili ONI.